”Complicele corupției este adeseori propria noastră indiferență”
Caută
Close this search box.

Ce este Jurnalismul Comunitar?

 
Ce este Jurnalismul Comunitar?
Aflam, din interviul de mai jos, de la Galina Codreanu, jurnalista radio-tv, vicepresedinta a Academiei Europene a Societatii Civile, Secretar General al FMaCCU, membră activă UIOC
COR ODO: Dna Codreanu, Dvs aveți o biografie interesanta, o experienta de peste 35 de ani in Radio si Televiziune, sunteți de ani buni activistă civică, faceti voluntariat de aproape 30 de ani, ați mentorat tineri și tinere in ABC-ul jurnalismului si al comunicării, acum promovați Jurnalismul comunitar si Drepturile Omului. Aveți răspunsuri la multe intrebări.
In acest interviu vreau să punem accentul pe Jurnalismul Comunitar- o notiune, parcă, cunoscută, dar, in același timp, incă neclară pentru mulți dintre noi.
Ce inseamnă, de fapt, jurnalismul comunitar? Cum il definiți?
Galina Codreanu:
Simplu de tot: Jurnalismul Comunitar este o formă de jurnalism, care se concentrează pe problemele, nevoile și perspectivele unei comunități. Acest tip de jurnalism implică scoaterea la lumină a problemelor și a evenimentelor, care afectează comunitatea sau dimpotrivă o promovează, creandu-i o imagine pozitivă.
Jurnalizmul comunitar este acea voce a comunității, care se face auzită, fie in ziarele locale, fie pe rețelile de socializare.
COR ODO: Dacă inteleg eu corect, jurnalismul comunitar ține de comunitate, de aici și denumirea?
Galina Codreanu:
Exact. Ține de comunitate, adică de sat, de oraș, de raion sau de o regiune anume și pune accent pe aspectele locale, deoarece comunitațile iși cunosc cel mai bine problemele, iși stiu nevoile și tratează subiectele in profunzime și din perspectiva locală.
Tot de jurnalizm comunitar ține și promovarea acțiunilor comune in interesul și beneficiul comunității.
Deasemenea, crearea unei imagini pozitive locale , cand e vorba de activități culturale, de promovarea tradițiilor și a datinilor, a Festivalurilor, a performanțelor sportive, a reușitelor la olimpiade, a talentelor locale.
Altfel zis, Jurnalismul Comunitar inseamnă Acțiune si Informare activă si veridică a comunității, de la probleme comunitare la zi, locuri si locatiuni turistice, bucate tradiționale, tradiții, inițiative locale, performanțe individuale si reușite comune.
Dar, obligatoriu, Jurnalismul Comunitar vine la pachet cu acea doză de curaj, care poate striga si semnala despre problemele stringente cu care se confruntă oamenii din localitate.
Și nu doar strigă, ci si identifica soluții si căi de rezolvare, impreună cu factorii de decizie, activiștii locali si intreaga comunitate.
Cunoaștem cu toții povestea Impăratului, care, la o sarbătoare “a imbrăcat haine noi”.
Responsabilii de vestimentația Impăratului n-au reusit să coase haine pentru eveniment si l-au mintit, că, de fapt, el are haine pe el, care sunt neobisnuite, unice, ușoare ca panza de păianjen și invizibile.
Nimeni dintre curteni nu a indrăznit să-i spună impăratului, că, de fapt, el este dezbrăcat. Si doar un copil, văzandu-l, a strigat “Impăratul este gol!” Si abea atunci, multimea a repetat si ea, ca un ecou “Impăratul este gol”.
De fapt, este o poveste despre Sinceritate si Curaj! Despre necesitatea de a arata spre problemă si nevoia de a spune Adevarul.
Jurnalismul Comunitatar este despre oameni curajoși, indrazneți, cu atitudine civică si verticalitate. Și inseamnă a-i incuraja si a le da voce oamenilor simpli, care, de multe ori au tăcut si nu s-au implicat in viata comunității, din anumite motive.
Acum ei pot liber să se pronunțe pe marginea unei probleme și să atragă atenția membrilor comunității, spunandu-și punctul de vedere.
Ei pot să scrie pentru ziarul raional si nu numai, ei pot filma cu telefonul mobil, pot fotografia și posta pe rețelile de socializare, făcandu-se astfel vizibili.
Este important să constientizăm, ca nu este suficient doar sa arătăm spre problemă, criticand autoriațile sau vecinii, care incalcă legile convețuirii. Important este să identificăm impreună căile de soluționare a problemei si sa ne implicăm in rezolvare cu totii impreună. Pentru ca Jurnalismul Comunitar este despre locul in care trăim, pe care il vrem curat, cu fantani ingrijite, cu gunoisti amenajate, copaci plantati, terenuri moderne pentru joaca si pentru sport.
Jurnalismul comunitar este despre puterea, care creste, cand suntem mulți si uniți, in ceea ce spunem, cerem si facem pentru comunitatea noastră.
COR ODO: Cine poate face Jurnalism Comunitar?
Galina Codreanu: Oricare membru al comunitătii, indiferent de varstă, studii, statut social și formare profesională, poate deveni jurnalist comunitar. Nu este neaparat nevoie sa detină o diplomă in jurnalism si comunicare sau sa fie foarte bun in ale scrisului. Dacă persoana respectivă nu poate trece indiferent pe langă o nedreptate, dacă il doare problema comuniătii si suferința sătenilor, dacă apară o cauză nobilă, dacă indreaptă o nedreptate, dacă promovează un adevăr, dacă impartășește cu toți bucuria și reusita omului de alături, – el este un jurnalist comunitar!
COR ODO: De ce este important sa incurajăm si sa promovăm jurnaliștii comunitari?
Galina Codreanu: Pentru că este important să avem si sa păstrăm spiritul civic al tinerilor si tinerelor din comunitățile rurale, in mod special, la fel ca si gandirea critică. Dacă ne dorim o schimbare in bine, trebuie să fim vocali, sa fim văzuti, să fim auziti.
De aceea este bine să incurajăm activiștii din intreaga țară să scrie, să informeze, să raporteze incălcarile, să comenteze acțiunile și deciziile autoritaților publice locale și impactul acestora asupra calitații vietii in comunităti.
Prin susținerea activiștilor și jurnaliștilor comunitari, care sunt vocea localitatii din interior, – este promovată si libertatea de exprimare, și accesul la informații imparțiale. Dar, și incurajat, spiritul de cetătean activ. Pe final, cu cat mai mulți cetățeni activi printre noi, – cu atat mai multe comunități prospere!

Știri Recente

Opinii și Sondaje