CINE ESTE PARAJURISTUL?
Ghenadii FOCȘA, avocat, activist civic:
Parajuristul este o persoana, cu pregatire juridica, care acorda primul ajutor juridic, la fel ca si primul ajutor medical. Dupa, daca e cazul, intervin alti specialisti.
La prima etapa, menirea parajuristului – sa informeze si sa ghideze spre rezolvarea unei situatii juridice.
Cor ODO Galina Codreanu: Cine poate apela la serviciile unui parajurist si in ce conditii?
FOCȘA: Oricare persoana, care are nevoie de asistenta juridica primara, poate apela la serviciile gratuite, oferite de catre parajuristul din localitate.
Cor: Ce poate face, concret, parajuristul pentru un potential beneficiar?
FOCȘA: Parajuristul vine cu informatii despre acte normative, legi, formulare, cereri, etc. Mediaza conflicte, la cererea comunitatii, cauta si ofera solutii, partcipa la luarea deciziilor de catre autoritatea locala in interesul beneficiarului. Deasemenea, acesta orienteaza beneficiarul catre organele competente sau catre un avocat calificat din cadrul sistemului de asistenta juridica garantata de stat, pentru solutionarea problemei.
Si nu in ultimul rand, parajuristul contribuie la educatia juridica a cetatenilor, incurajand comunitatea sa-si cunoasca drepturile.
Cor: In concluzie, daca am inteles corect, cetateanul poate veni la parajurist cu orice intrebari ce tin si de Dreptul Familiei, Dreptul Muncii, Protectia sociala…
FOCȘA: …si de Dreptul civil, Dreptul Public, Dreptul Conventional si Procedura, Drepturile Omului, Penal&Procesul Penal…Oricare intrebare ai, atunci cand esti in dificultate, intreaba parajuristul!
Domenii de implicare a parajuriștilor
Cor: Asa dar, un parajurist poate oferi informații, consultații generale și sfaturi în toate problemele juridice. El scrie si cereri, intocmeste documente?
FOCȘA: Nu, el nu intocmeste cereri si nu reprezinta direct interesele persoanei în instanță de judecată sau în fața organelor administrației de stat.
Deseori, parajuristul poate ajuta persoane interesate să identifice corect organul competent, care este responsabil să soluționeze problemele celor care s-au adresat pentru consiliere.
Cor: Din practica colegilor dvoastra, care sunt cele mai des intalnite probleme cu care se adreseaza cetatenii?
FOCȘA: Depinde de localitate. In unele prevaleaza problemele legate de violenta domestica, în altele – problemele legate de proprietate, de moștenire, de dreptul la proprietate și succesiune. Sunt foarte multe conflicte intre vecini, fie ca unii cresc pasari prea multe, altii – porci sau vite, este galagie, este murdarie si miros urat, mai ales in perioada calda. Unele Consilii locale au aprobat Regulamente de crestere si întreținere a animalelor pe teritoriul localității, in asa fel rezolvand din start mai multe situatii conflictuale intre membrii comunitatii.
Cor: Indiscutabil, prezenta parajuristilor este binevenita in orice localitate, dar, in linii mari, mai este necesara si o educatie juridica, si o crestere a culturii juridice in randul populatiei.
FOCȘA: Ati atins punctul sensibil. Nu este un secret, ca societatea noastra n-a beneficiat de-a lungul timpului de educatie juridica, de aici si lipsa unei culture juridice. Oamenii nostri nu se grabesc sa resolve o situatie sau alta, cand aceasta a aparut. Atunci e simplu. Daca o lasam, ajungem sa ne intalnim in sala de judecata, sa cautam avocati, sa pierdem timp, si nervi, si bani. Si toate se intampla, pentru ca nu avem disciplina, nu cunoastem legea, nu respectam anumite proceduri, nu tinem cont de anumite aspecte legale, nu ne informam, nu ne documentam. Sau consideram, ca banul si cumetrul le rezolva pe toate.
Cor: de exemplu
FOCȘA: de exemplu, de multe ori, oamenii nu citesc ceea ce semnează sau citesc superficial, fara sa atraga atentie la adnotarile, scrise cu caracter marunt, abea vizibile, alteori – pierd termenele de adresare si soluționare a problemei, alteori – vând sau cumpara casa sau teren pentru constructie fără documente. Lasatul de azi pe maine, cand e vorba de termenul limita pentru a intra in dreptul de mostenitor e inca o situatie des intalnita.…Sunt foarte multe exemple si situatii.
Cor: Aceste situatii necesita din partea unui parajurist si implicare, dar si abilitati, si cunostinte profunde. Este remunerata aceasta munca pe potriva?
FOCȘA: Intradevar, parajuristul în comunitate este mai mult decât un simplu “traducător de lege”, care da sfaturi gratuite si invata omul, ce să facă si cum sa resolve? In practică, aceasta este o muncă foarte solicitantă. Dar, inca prost remunerata. Deaceea, nu oricare rezista. Doar acei, care isi iubesc cu adevarat meseria si, mai ales, iubesc Oamenii.
Nota Redacției
Parajuristul este persoana, care, deși nu practică o activitate de avocat, poate acorda confidențial consiliere, sfături, în clarificarea unor subiecte juridice și procedurale persoanelor, ce solicită ajutor juridic primar.
Parajuristul se bucură de apreciere în comunitate și poate avea studii juridice incomplete sau studii superioare complete. El nu practică activitatea specializată de avocat și după o instruire specială, este împuternicit să acorde asistență juridică primară membrilor comunității.
Costul serviciilor este asigurat din contul mijloacelor destinate acordării de asistență juridică garantată de stat, conform unui regulament referitor la statutul și la calificarea parajuriștilor.