”Complicele corupției este adeseori propria noastră indiferență”
Caută
Close this search box.

Proiectul „Ridicarea nivelului de Transparență în procesul decizional și al activităților sectorului public (organizații de stat) din RM”

Scopul proiectului presupune ridicarea nivelului de transparență și accesul la informații prin asigurarea informației veridice, adiționale și transparente, de interes public, la timp; asigurarea integrității instituțiilor de stat, a funcționarilor publici

Număr proiect: 0011 Categoria:

Donează

MDL
Donează

Descriere

Una dintre cele mai semnificative probleme în gestionarea statului modern a devenit scăderea nivelului de încredere și respectului față de autorități din partea cetățenilor și sectorului privat al economiei. Cheia succesului în soluționarea acestei probleme, în creșterea nivelului de respect și încredere față de autorități, constă în stabilirea unor relații permanente și a unor parteneriate între societate și autorități, în asigurarea unei interacțiuni eficiente între societate ca subiect al reglementării statale și autoritățile statale ca reglementator al relațiilor sociale. Pentru implementarea practică a acestei interacțiuni, parametrii „externi” definitori ai guvernării trebuie să fie deschiderea și transparența.

Transparența se caracterizează prin accesibilitatea maximă posibilă și legal garantată a informațiilor veridice despre activitățile instituțiilor și organelor de stat pentru cetățeni și asociațiile lor autonome de diverse tipuri.

Un exemplu recent de încălcare gravă a principiului transparenței de către autorități este excluderea limbii ruse din activitatea organelor legislative ale statului și refuzul de a publica legile adoptate de Parlament în limba rusă. Aceasta încalcă în mod incontestabil drepturile unei părți semnificative a cetățenilor noștri.

În Constituția Republicii Moldova, articolul 34 prevede că dreptul cetățenilor la acces la orice informație referitoare la afacerile publice nu poate fi restricționat. Aceeași normă constituțională îndeamnă autoritățile, în conformitate cu competența lor, să asigure informarea veridică a cetățenilor cu privire la afacerile publice și cu privire la chestiunile de interes personal.

Deschiderea și transparența în gestionarea statului sunt necesare nu numai pentru creșterea respectului și încrederii în autorități, ci și pentru asigurarea funcționării durabile, atât a sistemului de guvernare, cât și a sistemului politic în ansamblu. Deschiderea și transparența în guvernare sunt fundamentele instituționale ale mecanismelor de feedback, relațiilor permanente și interacțiunii între societate și autoritate și a responsabilității autorităților față de societate.

Într-un stat democratic, paralel cu lanțul politic principal, funcționează în mod constant un circuit de comunicare informațională între societatea civilă și autoritățile statale, care formează canalele de comunicare „societate-autorități” și „autorități-societate”.

Ca parte a societății civile, Asociația Obștească „Oamenii pentru Drepturile Omului”  își propune să contribuie la transparența deciziilor legislative și a altor decizii de natură normativă și administrativă luate de organele centrale și locale și să clarifice poziția autorităților cu privire la problemele de importanță publică, precum și să promoveze feedback-ul și să aducă la cunoștința autorităților decizionale problemele cetățenilor, care sunt semnificative atât pentru grupuri sociale și comunități individuale, cât și pentru societate în ansamblu.