”Complicele corupției este adeseori propria noastră indiferență”
Caută
Close this search box.

Raport de activitate al Asociației Obștești „Oamenii pentru Drepturile Omului” pe perioada anului 2023

Raport de activitate

al Asociației Obștești „Oamenii pentru Drepturile Omului”

pe perioada anului 2023

 

Asociația Obștească „Oamenii pentru Drepturile Omului” fondată la 07.12.2022 îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, Legea nr. 86 din 11 iunie 2020 cu privire la organizaţiile necomerciale, Codul Civil al Republicii Moldova şi Statutul Asociației.

 

Misiunea organizației este de a contribui la construirea unei societăți echitabile și sustenabile prin eradicarea corupției și a sărăciei. Ne angajăm să fim  transparenți, responsabili  și să promovăm Drepturile Omului, în timp ce facilităm accesul la resurse și oportunități pentru comunități vulnerabile. Prin intermediul inițiativelor noastre, ne propunem să influențăm politici și practici care să sprijine dezvoltarea economică și socială, cu accent pe eliminarea corupției în toate nivelurile de guvernare. Prin cercetare, educație și colaborare cu diverse comunități, ne propunem să scoatem în evidență și să contracarăm actele de corupție, contribuind la consolidarea statutului de drept și creșterea încrederii publice într-o societate democratică. În parteneriat cu comunitățile locale, organizațiile partenere și actorii guvernamentali, ne propunem să construim un viitor în care fiecare să aibă șansa de a-și atinge potențialul, iar societatea să prospere durabil.

Viziunea este să trăim într-o societate în care corupția și sărăcia este eradicată, iar valorile etice, transparența și responsabilitatea guvernează toate aspectele vieții publice și private ale funcționarilor. Ne dorim un viitor în care guvernanța este deschisă și participativă. Suntem dedicați să construim un mediu în care corupția este inacceptabilă, iar integritatea și bunul guvernământ devin cartea de vizită a țării.

Valorile după care ne conducem sunt: integritatea, transparența, responsabilitatea, devotamentul, colaborarea, curajul, compasiunea.

 

În perioada 01 ianuarie-31 decembrie 2023 au fost petrecute următoarele activități:

– 2 adunări generale ordinare și 8 extraordinare;

– Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie, au fost felicitate, cu respect și recunoștință toate femeile din Asociație

– Ziua Internațională a Corupției, la 9 decembrie 2023 s-a organizat evenimentul în incinta Bibliotecii Municipale „Hristo Botev”, s-au dezbătut temele: impactele corupției asupra bunăstării societății; metodele de eradicare ale corupției și sărăciei din Republica Moldova.

– Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2023, activitatea a fost organizată în incinta Bibliotecii Municipale „Hristo Botev”;

– 2 persoana nevoiașe la întreținere și 105 de bătrini susținuți prin diverse moduri de ajutor (precum este curieratul social, susțineri, consultări diverse la domiciliu etc). Responsabili: Scobioală Tamara, Bolotnicov Tatiana și Bolotnicov Ludmila;

-În perioada noiembrie- decembrie s-a realizat baza proiectului ”Școala Activiștilor civici”, care se va lansa în 2024.

–  S-au oferit consultații juridice: Cel mai mare volum de muncă a fost în primirea cetățenilor și consultări orale de complexitate diferită, pentru care s-au alocat în total 2014 ore.

Un total de 157 de persoane au fost admise și consultate, inclusiv consultări ulterioare. Au activat voluntari 14 juristi.

În total, în 2023 au fost întocmite 91 de documente, dintre care: 54 de petiții și alte contestații  ale autorităților centrale și locale; 10 în recurs și 7 declarații de apel la instanță; 8 declarații de revendicare; 9 declarații procedurale și cereri la instanțe.

Au fost elaborate 3 acorduri de colaborare și s-au făcut modificări în Statutul Asociației.

 

  • La moment consultă 3 APC și ajută în clarificarea pozitivă a situațiilor dificile create de S.A. Apă-Canal Chișinău și Termoelectrica S.A. Activitatea de bază este concetrată pe accesul la informație.
  • Colaborăm activ cu Diaspora, din mai multe țări europene, dintre care deja 2 dosare s-au luat în lucru

 

  • Ducem tratative și colaborăm cu mai multe Asociații Obștești din Republica Moldova, și din afara ei: România, Cehia, Elveția, Italia, Belgia, Germania, Olanda, Marea Britanie- în scopul implementării proiectelor de susținere și promovare a activiștilor civici, jurnaliști comunitari/ de investigație.

 

  • Pe parcursul anului 2023 s-a creat site-ului Asociației odo.md , și a profilului de Faccebook Odo Anticorupție( Filiala Mass-media).

Pe aceste platforme sunt publicate activitățile noastre lunare.

Surse de finanțare:

-cotizații de membru- 10696 MDL

-donații în bunuri- 600 MDL

 

Cheltuieli: 11294

Președintele:Scobială Tamara.

Știri Recente

Opinii și Sondaje